Woord wordt Beeld, Beeld wordt Boek

TENTOONSTELLING

Woord wordt Beeld, Beeld wordt Boek

 Een expositie over taal en boeken in de kunst, samengesteld door Rob Smolders

Bergkerk Deventer | 9 juli t/m 21 augustus 2022

Vrij te bezoeken

Deventer staat elke zomer in het teken van het boek. Maar wat is een boek? Een verzameling woorden, aaneengeregen tot een verhaal? Of is het alles wat zich in een boekband laat samenbinden?

Deze tentoonstelling brengt een grote verzameling boeken en tijdschriften bij elkaar, gemaakt en vormgegeven door beeldend kunstenaars. Soms als gelegenheidsuitgave voor een gedicht. Maar dikwijls bevatten kunstenaarsboeken helemaal geen tekst en zijn het juist kunstwerken, geschilderd, getekend of ruimtelijk vormgegeven, met de structuur van pagina’s in een band.

 

We zien ook oude boeken waarvan de pagina’s zijn beschilderd, of waarin delen van de tekst zijn weggesneden zodat enkel fragmenten of losse letters overblijven. Er zijn boeken waarin de tekst danst over de pagina, waarvan de pagina’s openvallen tot een miniatuur kerstboom, met een omslag van bubbeltjesplastic, met een tekst van knopen in plaats van woorden.

(Afbeelding rechts: Hans van Hoek, aquarel uit de serie Songlines, 2011)

Het boek is een rijke inspiratiebron voor kunstenaars en hetzelfde geldt voor de taal. Aan de wanden van de kerk hangt werk van vijf kunstenaars: van Anton Heyboer onder meer grote schilderingen op karton. Hans van Hoek toont een aantal bladen uit de serie Songlines met teksten van Amerikaanse songwriters. Reinoud van Vught presenteert een serie surrealistische potloodtekeningen met als uitgangspunt korte uitspraken van zijn gehandicapte zoon. Van meester-drukker Ben Joosten is er een aantal letterdruksels op grote formaten. Fotograaf Gijs Dragt toont een serie foto’s van oude legervliegtuigen waarvan de sjabloonbelettering leest als boodschappen van een andere planeet.

Woord wordt beeld, beeld wordt boek: alles in deze tentoonstelling verkeert in een transformatie, niets is wat het lijkt.