Lezingenprogramma

'Van hanzeverbond tot zijderoute'

OPENING: (donderdag 4 aug. 10:45 – 11:00 uur)

De opening van de ANTIQfair 2022 wordt verricht door Ir. Harry Webers, voorzitter van de Sociaal Economische Raad Overijssel.  Dhr. Webers is oud algemeen directeur van bureau Witteveen + Bos, een van de grootste werkgevers in Deventer. Hij houdt zich bezig de impact van het Hanzeverbond en het Rijnlandse model op de toekomstige economische ontwikkeling van Europa. Daarnaast is Dhr. Webers verzamelaar van antiek en antieke boeken en prenten. Zijn interesse gaat daarbij uit naar Deventer en Limburgse geschiedenis en naar de Habsburgse dynastie met name naar Maria Theresia, keizerin van Oostenrijk.

Cultureel programma lezingen (voorlopig):

 

  • MEDEWERKERS VAN ERFGOEDORGANISATIE ‘HET DEVENTER VERHAAL’ – VERZORGEN LEZINGEN OP DE ANTIQFAIR:

    Ben Schräder, conservator van het Deventer Speelgoedmuseum verzorgt een lezing over een sprekende pop ‘De Bébé jumeau’ uit de 19e eeuw en achtergronden. Anne van Geuns, conservator van Historisch Museum de Waag verzorgt een lezing over de spectaculaire zilveren raadsherenbeker van Adriaan van Boekholt uit de 17e eeuw. Dr. Suzan Folkerts, conservator van de Athenaeumbibliotheek Deventer verzorgt een lezing over een middeleeuws boekblad uit de Lebuinuskerk.

  • Rob Smolders houdt als curator van de tentoonstelling ‘Woord wordt beeld, beeld wordt boek’ die van 3 juli t/m. 21 augustus in de Bergkerk wordt gehouden, dagelijks een lezing over de unieke boeken die in het kader van deze tentoonstelling worden getoond. Ook vertelt hij over de kunstenaars die deze unieke boeken hebben vervaardigd.

 

  • Clemens Hogenstijn houdt zich al tientallen jaren intensief bezig met de geschiedenis van zijn geboortestad Deventer. Zijn aandacht gaat daarbij onder andere uit naar de Middeleeuwse geschiedenis van deze Hanzestad en naar de geschiedenis van de boekproductie en de patriotten-beweging in Deventer en Overijssel. Op de ontwikkeling van de laatste beweging promoveerde hij aan de Radbouduniversiteit. Dhr. Hogenstijn heeft vele publicaties over de Deventer en Overijsselse geschiedenis op zijn naam staan en is zo uitgegroeid tot dé Deventer stadshistoricus. Hij is een veelgevraagd en boeiend spreker over vele geschiedkundige onderwerpen. Voor de ANTIQfair verzorgt Dhr. Hogenstijn lezingen over de geschiedenis van Deventer als Hanze- en boekenstad.

 

  • Ricus Dullaert is theoloog, hulpverlener en antiquair. Hij handelt al meer als 45 jaar in antiek waarbij zijn specialismen Russische iconen en schilderijen van Nederlandse en Vlaamse oude meesters zijn. Op zijn 19e jaar opende hij met zijn tweelingbroer Peter een antiekwinkel in Zutphen. Daarna runde hij een antiek- en kunsthandel in Amsterdam en de laatste 20 jaar opereert hij vanuit Johannesburg (Zuid Afrika). Hij nam 26 jaren op een rij deel aan de P.A.N. Amsterdam een van de toonaangevende antiekbeurzen in ons land. Op de ANTIQfair deelt hij zijn grote kennis van Russische iconen met het publiek.

 

  • Peter Dullaert is theoloog, directeur van Klooster Nieuw Sion, antiquair, antiquaar en register taxateur. Net als zijn tweelingbroer is hij sinds 1975 actief in de antiekhandel en sinds 1990 beëdigd – en tegenwoordig register – taxateur – in kunst, antiek en inboedelgoederen. Van 2011 tot 2021 was hij actief als veilingmeester bij het Twents Veilinghuis te Enschede. Zijn speciale aandacht gaat uit naar zilver, antieke boeken en bijbels, religieuze kunst en schilderkunst van de 17e tot de 20e De laatste 10 jaren kreeg hij steeds meer belangstelling voor antieke boeken en manuscripten, hetgeen uitmondde in deelname aan de Deventer boekenmarkt en de Maastricht Antiquarian Bookfair. (MABP) In de Bergkerk deelt hij zijn kennis over één deelgebied namelijk gebedenboeken en bijbels met zilver beslag.