Laurens Hesselink

Antiquariaat Forum B.V.

Laurens Hesselink toont zeldzame en oude boeken uit de 15de tot en met de 19de eeuw, met als specialismen reisboeken, natuurlijke historie, geneeskunde, maritieme en militaire geschiedenis, topografie, architectuur, wetenschappelijke boeken, uitgaven over het Midden Oosten en de islamitische wereld, emblematabundels, prenten en (post-)incunabelen en manuscripten.

Laurens Hesselink bouwt voort op het werk van zijn vader Sebastiaan Hesselink die in 1970 begon met Antiquariaat FORUM. Hij werkt mee aan het programma tussen ‘Kunst en Kitsch’ als boekenexpert. Het antiquariaat is internationaal georiënteerd en neemt deel aan antiquarische beurzen in Europa, de Verenigde Staten en de Arabische Wereld. Antiquariaat FORUM is lid van de NVvA, de ILAB en de VHOK.

Contactgegevens:

Antiquariaat FORUM B.V.
Tuurdijk 16
3997 MS ’t Goy-Houten
The Netherlands

T. +31 (0)30 601 1955
F. +31 (0)30 601 1813
E. info@forumrarebooks.com

W. https://forumrarebooks.com

Sneak peak collectie:

HEGIUS (VAN DEN HECK), Alexander

HEGIUS (VAN DEN HECK), Alexander. Dialogi. De scientia et eo q[uo]d co[n]tra Academicos. …
(colophon:) Deventer, Richard Pafraet, 1503.

Eerste editie. Collectie religieuze en filosofische teksten door Alexander Hegius, een toonaangevend humanist, leraar van Erasmus en daarnaast rector vanaf 1469 van de Latijnse school te Deventer (het latere Athenaeum Illustre).

ORDINANTIE – DEVENTER

[ORDINANTIE – DEVENTER]. Vernieuwde, ende geamplieerde ordonnantie op het stuck van de pest, ende tegens het voortsetten van dien, item over ’t begraven der dooden in tijden van pest en anders binnen der stadt Deventer. Mitsgaders van het loon der bidders ende dragers, als mede van het maecken der graven, het luyden der klocken, met den vorderen aenkleven, soo wel in als buyten pesten-tijden.
Deventer, Joan Cost, 1666.

Zeer zeldzaam pamflet met maatregelen voor een uitbraak van de pest in Deventer.

BRANT, Sebastian

BRANT, Sebastian. Navis stultorum: oft, Der sotten schip.
Antwerpen, Jan II van Ghelen, 1584.

Zeldzame eerste editie van Van Ghelen’s Nederlandse vertaling van Sebastian Brant’s Narrenschiff (The ship of fools), de meest bekende allegorie over het schip met dwazen dat op weg is naar “Narragonia”, het paradijs der dwazen. In deze ongekend populaire en levendig geïllustreerde moraalsatire steekt Brant de draak met allerlei tekortkomingen, zwakheden en ondeugden van de 16de-eeuwse samenleving, waarin geen enkele groep gespaard is gebleven.

SERVASANCTUS DE FAENZA e.a.

[SERVASANCTUS DE FAENZA e.a.]. [Sermones de tempore et de sanctis].
(colophon:) Zwolle, [Johannes de Vollenhoe], 1479.

Onbekende variant van het vroegst gedrukte boek in Zwolle, bevattende de eerste editie van een collectie van ca. 200 13de-eeuwse sermoenen die zijn toegeschreven aan Bonaventura, maar waarvan het merendeel kan worden toegeschreven aan de Franciscaan Servasanctus de Faenza. Vollenhoe’s uitgave is een zeldzaam vroeg experiment met bladnummering.

RECEPTENBOEK – TWENTE

[RECEPTENBOEK – TWENTE]. [Receptenboek].
[Twente, ca. 1865].

Een handgeschreven receptenboek (ca. 1865), geschreven door een Nederlandse apotheker uit de regio van Twente met vele aantekeningen door latere gebruikers uit o.a. Almelo, Borne, Oldenzaal, Deventer, Zenderen, Hengelo en Rijssen. Naast medicinale recepten voor dieren en mensen, bevat het ook recepten voor gerechten en huis-, tuin- en keukentips.